Meer over Dieetleed

Waarom een Meldpunt Dieetleed?

Haaruitval, maagbandcomplicaties, mensen die overlijden door een gastric bypassoperatie, aantasting van organen zoals de schildklier. Diëten lijkt onschuldig, maar is het niet.

En dan hebben we het nog niet eens over ‘afslankclaims’ die niet waargemaakt kunnen worden. Een platte buik met pillen, poeders, crème, gel, afvallen met kruidenthee…

Denk ook aan het verstoorde eetpatroon en het negatieve zelfbeeld dat je gratis cadeau krijgt bij de afslankproducten.

Diëten is daarom juist ook een van de oorzaken van overgewicht!

Op internet zijn vooral de jubelverhalen te horen over afslankmethodes. Maar wie na een paar maanden of een jaar weer aankomt, wijt dit vooral aan zichzelf en laat dat verhaal niet meer achter op het dieetforum.

De initiatiefnemers van Meldpunt Dieetleed vinden het tijd voor een eerlijk verhaal over afvallen en een gezond gewicht.  Ook de andere kant van het verhaal moet belicht worden.

Aanleiding voor het Meldpunt Dieetleed

De afgelopen jaren hebben wij (van deelnemers en bloglezers) al heel wat dieetleedervaringen gehoord.  De meest schrijnende verhalen kwamen voorbij. Wij hebben geen zin om ze nog langer machteloos aan te horen! Het is tijd voor actie!

De internationale Anti Dieetdag op 6 mei is er niet voor niets. In Nederland hebben we enkele jaren activiteiten georganiseerd op de Anti Dieetdag. Dat was een succes. Steeds meer mensen komen tot het besef dat diëten niet werkt en zelfs schadelijk kunnen zijn.

Ook was er volop media-aandacht. Maar 6 mei valt ook ieder jaar weer in de Voorjaarsvakantie. Vandaar dat we hebben gekozen voor het Lekker in je Lijf Evenement na de Voorjaarsvakantie.

Toch willen we deze internationale Anti Dieetdag aangrijpen om aandacht te vragen voor de schadelijke gevolgen van diëten.

Wat is het doel?

Het doel is om de komende zes maanden zoveel mogelijk dieet-ervaringen te verzamelen. Daarna worden de ervaringen geanalyseerd en onderzocht. Wat is de rode lijn in de meldingen op Dieetleed? En wie is hiervoor verantwoordelijk? We stellen een zwartboek op en benaderen politiek en/of de dieetindustrie.

Ook na zes maanden blijft het Meldpunt Dieetleed geopend, want het lijkt wel alsof er iedere dag nieuwe afslankproducten bijkomen. Bovendien vinden wij het wel zo eerlijk dat ook de vervelende bijwerkingen van dieetmethodes en afslankproducten te vinden zijn, op het moment dat iemand die zichzelf te dik vindt gaat zoeken op internet.

Wat we willen bereiken?

Met het Meldpunt Dieetleed willen we bereiken dat er meer aandacht komt voor de schadelijke effecten van dieetmethodes en afslankproducten.

Voorlichting en informatie is ons doel. Zodat mensen een gezonde en verstandige keuze kunnen maken.

De initiatiefnemers van Meldpunt Dieetleed zijn niet alleen maar geïnteresseerd in negatieve verhalen. Er zijn alternatieven voor een gezonde levenswijze en een gezond lichaam. Op donderdag 23 mei organiseren wij daarom het Lekker in Je Lijf Evenement in Maarssen.

 

Meld jouw dieetleed anoniem

Het mailadres dat je invult is alleen voor de initiatiefnemers van dit Meldpunt zichtbaar. Om de klacht te onderzoeken kan het voor ons nodig zijn om contact met jou op te nemen.
Door geen of een andere naam in te vullen bij jouw reactie kun je ervoor kiezen om zonder naamsvermelding jouw dieetleed te delen.